Алпите в Албания Алпите в Албания
Снимка: Ervin Gjata, PixabayИзточник: БТА

Албанските Алпи са посетени от 130 000 души през август 2023 г.

Броят на туристите, посетили Албанските Алпи (Проклетията) през август тази година, се е повишил. Това предаде за БТА албанската агенция АТА, като се позовава на съобщение от министъра на туризма и околната среда на Албания.

„Повече от 130 000 туристи са посетили Националния парк „Албански Алпи“ през август. Най-популярните туристически маршрути водят до величествени планински върхове, райски долини, планинските пътечки и реки, потвърждавайки, че планинският туризъм в Албания е в подеб, а картата с туристически дестинации се разширява постоянно“, написа министърът на околната среда и водите Мирела Кумбаро.

Албанските Алпи са разположени в северната част на Албания на север от река Дрин и заемат около 8% от територията на страната.

Средната им надморска височина е 1500 метра. Повечето албански върхове над 2 000 метра са разположени в тази област, включително Езерски връх (2694 м), който е най-високият връх в Албанските Алпи и вторият в Албания.

Смайващата красота на Алпите се отразява в чистите води на реките Шала, Валбона, Цурай, Цеми, Морача и ледниковите езера Пея, Йезерца, Добърдол, Сюлбица и други. Симбиозата между спокойствие и адреналин предлага незабравими моменти за всеки, който е избрал да посети Албанските Алпи.