Кумбаро и Скрекас г-н Скрекас и г-жа Кумбаро
Снимка: АТАИзточник: БТА

Албания и Гърция ще си сътрудничат за създаването на трансграничен парк „Вьоса-Аоос“

По време на посещението си в Атина министърът на туризма и околната среда на Албания Мирела Кумбаро проведе среща с гръцкия министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас и със заместник-министъра Йоргос Амирас, предаде за БТА албанската агенция АТА.

В социалните медии Кумбаро написа, че в центъра на разговора по време тази среща е обявяването на националния парк „Вьоса“ и сътрудничеството за създаване на трансграничен парк „Вьоса-Аоос“.

Според Кумбаро създаването на този трансграничен парк ще осигури пълна защита на реката по протежение на 272 км – от извора й в планините Пинд в Гърция до устието й на албанското адриатическо крайбрежие.

По думите на албанският министър на туризма „това е уникален модел за опазване на биоразнообразието и със сигурност символ на добросъседство между нашите страни, със съвместно популяризиране и с възможности за устойчив туризъм“.

Кумбаро изтъкна, че „в рамките на следващите няколко седмици ще оформим официално началото на тази инициатива чрез подписване на меморандум за разбирателство между двете министерства и ще създадем съвместна работна група за плана за управление и обявяване на първия трансграничен парк на последната дива река в Европа“.