Саранда, Албания Саранда, Албания
Снимка: PixabayИзточник: БТА

Албания е посетена от над 10 милиона туристи през 2023 г.

Албания е била посетена от над 10 милиона туристи миналата година, а техният брой през първите месеци на годината е много голям, заяви Еди Рама.

Тирана е домакин на 70-ата среща на Комисията за Европа на Световната организация по туризъм, която се провежда между 7 и 9 април, предаде АТА.

На срещата присъстваха генералният секретар на Световната организация по туризъм Зураб Пололикашвили и делегации от цяла Европа.

Албанският премиер Еди Рама нарече днешната 70-та годишна среща на Комисията за Европа на Световната организация по туризъм в Тирана „историческо събитие“.

Рама каза по време на срещата, че тя идва в точния момент за Албания, когато въздействието на туризма трансформира по невероятен начин икономиката и представянето на Албания в света.

„Много се надяваме, че чрез туризма ще разберем още повече не само за значението, което туризмът има за икономиката, но и за чувството за самоопределяне, както и за чувството за човечност, които можем да предложим един на друг“, каза албанският премиер.

За да покаже стъпките, които Албания е предприела за развитието на туризма, Рама обърна внимание на ситуацията на изолация, в която се е намирала страната по време на комунистическата диктатура.

„Познаваме период от историята, в който бяхме напълно отделени, откъснати и изолирани от всички. (…) Имахме 5 хиляди туристи по това време и то не обикновени, а марксисти-ленинисти”, каза Рама.

По думите на Рама реалността в Албания днес е напълно различна, тъй като миналата година страната е била посетена от над 10 милиона туристи, а техният брой през първите месеци на годината е много голям.

Албанският премиер подчерта, че освен успеха в тази посока има и много предизвикателства, с които страната трябва да се справи, за да върви напред по устойчив начин и да бъде дестинация, където туризмът да бъде добавена стойност.

„Трябва да запазим природата, трябва да изградим неща с красива архитектура и да преплитаме и двете – от една страна да създаваме подходящите възможности за хората да получават повече от работата си, но да оставим и повече от Албания за бъдещите поколения, докато изграждаме важна туристическа дестинация“, каза Рама.

Той оцени високо ролята на Световната организация по туризъм за споделяне на опит и познания между страните, за да не се повтарят грешките от миналото по отношение на развитието на туризма.