маска за лице маска за лице
Снимка: byrevИзточник: Министерство на външните работа

Актуална информация на МВнР на Р България за мерки и ограничения на придвижването в Европа и по света към 17 март 2020 г.

Ситуационният център на Министерството на външните работи на Република България представя следната информация за мерки и ограничения на придвижването в Европа и по света към 17 март 2020 г.:

Естония – От 17 март Естония затваря границите за чуждестранни граждани . Въвеждат се въвеждат мерки, позволяващи на естонците или притежателите на разрешително за пребиваване да влизат в страната. Установени са и процедури за преминаване на националните граници по време на ограниченията. Само граждани на Естония и жители на Естония с разрешение за пребиваване или право на пребиваване ще могат да влязат в Естония в обозримо бъдеще, включително притежателите на така наречените сиви паспорти. Чуждестранен гражданин, който няма симптоми на заболяването и чий близък роднина е естонски гражданин или лице с право на пребиваване, може да влезе в страната под специално разрешение на полицията. Чужденците, които трябва да влязат в Естония за международно военно сътрудничество, също ще получат достъп. Международният превоз на стоки, включително за хранителни и медицински стоки, е разрешен за влизане в Естония. Ще бъде предоставен допълнителен достъп за хора, които предоставят жизненоважни услуги, като например доставчици на гориво.

Руската авиокомпания „Аерофлот“ ще спре полетите между Москва и Талин от четвъртък, 19 март до 30 април. Finnair, най-голямата авиокомпания във Финландия, ще отмени полетите до Естония от вторник, 17 март.

Турция – След разгодвор на посланика ни в Анкара от МВнР на Турция постъпи информация, че във връзка с пандемията COVID-19 по турските граници е в сила набор от мерки, който се прилага по отношение на международните шофьори на камиони. Посочените мерки предвиждат на шофьори – граждани на Германия, Испания, Франция, Дания, Швеция, Норвегия, Австрия, Белгия, Нидерландия, Китай, Иран, Ирак, Южна Корея, Япония, Италия, Тайланд, специален административен район Хонконг, Сингапур да бъде отказван достъп до турска територия и същите да бъдат връщани обратно като „нежелани пътници” (INAD). В допълнение, изрично се споменава, че към момента България и Гърция не фигурират в този списък от страни. Шофьори – граждани на трети страни, които са били в една от горепосочените държави през последните 14 дни, биват поставяни под карантина до изтичане на 14-дневния срок. След приключването на карантинния период и съответна медицинска проверка, която да потвърди липсата на симптоми на вируса, шофьорите биват допускани на турска територия. Управляваните от водачите камиони биват подложени на щателна процедура по дезинфекция и освобождавани след 6 часа.

Шофьори – граждани на трети страни, които не са били в нито една от горепосочените държави биват, допускани през турските граници след извършване на дезинфекция и карантинен престой от 6 часа.

Например, ако шофьор – български гражданин, който не е бил в споменатите по-горе страни, ще бъде допуснат на турска територия след извършване на съответната процедура по дезинфекция. В случай, че същият е бил в някоя от изброените държави (например Италия), ще може да премине турската граница след 14-дневен карантинен срок и дезинфекция.

Шофьори – турски граждани биват допускани през границите при положение, че не са развили типичната за вируса симптоматика и след подлагането им на специален медицински преглед и дезинфекция.

Израел – Във връзка с превенцията на разпространението на коронавируса в Израел са въведени допълнителни мерки за затваряне на всички детски градини, значително намаляване на броя на служителите на работните места; ограничаване на обществения транспорт: намаляване на броя на пътниците в автобусите и влаковете; болница Хашарон в Петах Тиква ще бъде превърната в специална болница за справяне с коронавируса; по-големи ограничения на публичните събирания.

Правителството одобри извънредни мерки, разрешавайки на Шин Бет – Службата за национална сигурност, да проследява мобилните телефони на заразените с коронавируса и на тези, които в последните 14 дни преди диагностицирането им са били в контакт с тях. Мярката ще бъде в сила за 30 дни и трябва да бъде одобрена от съответната парламентарна комисия в Кнесета.

Ливан – След обявеното на 15 март 2020 г. извънредно положение в страната се прилагат следните мерки:

– Задължение на гражданите да не напускат домовете си, с изключение на случаи на особена необходимост; От 00.00 ч. на 26 март се затваря международното летище в Бейрут, както и всички въздушни, земни и морски входно-изходни пунктове в Ливан, като мярката е в сила до 24.00 ч. на 29 март т.г.

Иран – Към момента няма отворени сухопътни ГКПП към съседни държави, които могат да бъдат използвани от български граждани за завръщане в България. Въпреки обявената предстояща забрана на Катар за влизане на чужди граждани на територията на държавата Kатарските авиолинии продължават да изпълняват редовни полети веднъж дневно по маршрут Доха-Техеран-Доха. Освен трите полета седмично в събота, понеделник и сряда до Франкфурт, авиокомпания Иран Еър осъществява три полета седмично в понеделник, сряда и петък до Париж и три полета седмично в неделя, вторник и четвъртък до Лондон.

Япония – В периода 15–21 март 2020 г. са бъдат отменени около 60% от международните полети до и от Япония вследствие на пандемията от коронавирус и предприетите мерки от националните правителства. Най-сериозно намаление на броя на редовните полети се очаква спрямо Китай (от 1600 на 150 полета), Република Корея (от 900 на 30), Тайван от 700 на 300), САЩ (от 520 на 480). Очаква се да бъде намален броят на полетите до и от Хонконг, Тайланд и Макао. Налице е отмяна на полети и до Европа. Броят на полетите до дестинации в Италия е намален от 12 на 5. Япония е въвела степен 1 (повишено внимание) по отношение на пътувания до всички държави от Шенген. Към настоящия момент не са въведени ограничения по отношение на България.

Република Южна Африка – Въведено е извънредно положение със следните извънредни мерки: От 18 март се въвежда се забрана за пътуване от високо рискови страни – Италия, Испания, Германия, Иран, ОК, САЩ, Южна Корея и Китай. Всички южноафрикански граждани са предупредени незабавно да преустановят всякакви пътувания от и до страни от ЕС, САЩ, ОК, Иран, Южна Корея и Китай. Преустановява се издаването на визи на граждани на САЩ, ОК, Китай, Италия, Германия, Испания, Южна Корея и Иран. На всички лица, които са били във високо рискови държави през последните 20 дни, ще бъде отказано да влизат на територията на РЮА. От 16 март 35 от 53-те сухоземни гранични пункта и 2 от 8-те пристанища в РЮА се затварят.

От 18 март т.г. до края на Великденските празници – 13 април се затварят всички училища. Обсъжда се затваряне и на университетите.

Австрия – Преустановени са полети от и до Китай, Иран, Италия, Южна Корея, както и от Швейцария, Франция и Испания. Въвежда се граничен контроли с Швейцария и Лихтенщайн. От 17 март (вторник) се спират полетите от Великобритания и Северна Ирландия, Нидерландия, Русия, Украйна. Изключенията за полети от и до посочените държави се прави само за товарни полети, както и за полети, осъществяващи спасителни или други специални наложителни операции. Преустановява се железопътният транспорт от Швейцария и Лихтенщайн (същата мярка продължава да е в сила както досега за Италия).
Затворена е границата на Австрия с Италия.
Към момента няма ограничения за тежкотоварните автомобили, които преминават транзит през Австрия. Всички шофьори ще бъдат проверявани на място за здравословното им състояние, касаещо COVID-19, след което ще бъдат допуснати да преминат през Австрия. Превозът на стоки остава, както и възможността за ежедневно пресичане на границата от трансграничните работници във Франция, Испания, Швейцария и Лихтенщайн.

Унгария – считано от 16 март 2020 г. Унгария затваря границите си за пътнически трафик на граждани на други страни. Към момента според властите границите са отворени с определени ограничения за чуждестранни товарни камиони, но е възможно да има промяна.

Словения – На 17 март 2020 г. Словения ще спре въздушния трафик.

Чешка република – От 16 март 2020 г. до 24 март 2020 г. е наложена забрана за свободното движение на гражданите на територията на цялата Чешка република, с изключение на: пътуване по работа; пътуване до семейството или близките; осигуряване на основни потребности (напр. закупуване на хранителни стоки, лекарства и медицински препарати, хигиенични средства, или други стоки); осигуряване грижа за деца или близки роднини; ползване на пощенски или банкови услуги; зареждане с гориво. Прилагаме текста на решението на правителството. От 16 март 2020 г. е забранено влизането на чуждестранни туристи в Чешката република. От същата дата се забранява на чешките граждани да напускат страната.
Забраната не се отнася за превоза на стоки с тежкотоварни камиони. Превозът на стоки се осъществява през съответните ГКПП. Чешкото МВР е въвело изключения в ограниченията за пътуване за: шофьорите на автобуси, екипажите на самолети, машинистите и влаковия персонал, капитаните на плавателни средства и техните екипажи, екипажите на превозните средства на службите за поддържане на пътната мрежа. Изключения са предвидени и за членовете на дипломатически и консулски мисии, спасителните служби, експертите в борбата с епидемии, членове на Европейския парламент и др.

Гърция – Всички граждани, независимо откъде пристигат в Гърция, се поставят под задължителна 14-дневна домашна карантина. Прекратени са всички сухопътни, морски и въздушни връзки с Албания и Република Северна Македония, с изключение на превоза на стоки и влизането от тези страни на граждани на Република Гърция и постоянно пребиваващи в Гърция. Прекратява се всякакъв пътнически транспорт към и от Италия. Транспортът на стоки и товари остава. Няма ограничение по отношение на тонажа на товарното МПС. Прекратяване на въздушния транспорт от и до Испания. Забрана за акостиране в Гърция на круизни кораби и яхти.
Пристанище ПАТРА: Преустановен е превозът на пътници. От Италия се пропускат само товарни камиони.
Пристанище ИГУМЕНИЦА: Преустановен е превозът на пътници. От Италия се пропускат само товарни камиони.
Пристанище ПИРЕА: Пропускат се товари. За пътниците важат рестрикциите, свързани със забраната за акостиране в Гърция на круизни кораби и яхти.
ГКПП ПРОМАХОН: Засега няма рестрикции, пътници и товари се пропускат.
ГКПП МАКАЗА: Засега няма рестрикции, пътници и товари се пропускат.

Република Косово – На чуждестранни граждани може да бъде отказано влизането на територията на Косово, освен ако имат основателна причина за влизането – ако живеят или работят в Косово. Преустановени са всички полети от и към международното летище в Прищина с изключение на военните и тези, доставящи хуманитарна помощ. Всички ГКПП пропускат товарни транспортни средства, превозващи стоки и храни, след преглед на водача от медицински специалист.
Маршрутите за пътуване от Косово до България са през Република Северна Македония (Прищина-ГКПП „Хани и Елезит“-ГКПП „Гюешево“- София) и през Република Сърбия (Прищина-ГКПП „Мердаре“-ГКПП „Калотина“- София). Към момента всички ГКПП от посочените маршрути пропускат пътници на излизане от Косово към съседните държави.

Черна гора – Считано от 15.03.20г. са затворени всички граници за всички чужди граждани, с изключение на тези, които постоянно живеят в Черна гора и тези, които оперират с ТИР транспорт. Трафикът на стоки остава безпрепятствен със специални мерки за здравен и санитарен контрол.
Затварят се всички пристанища за круизни кораби, а националният превозвач Монтенегро Еърлайнс спира полетите до много европейски страни, в които има зараза от корона вирус. Черна гора не затваря границите си за черногорските граждани.

Албания – От 00.00 часа на 16 март са затворени всички сухопътни граници на Албания. Тази забрана не важи за транспорта на стоки. Чуждите граждани в Албания при желание да напуснат страната, трябва да се регистрират в най- близкото полицейско управление и да получат разрешение за движение на автомобила, с който ще напуснат страната. На този етап не се препоръчва на български граждани да пътуват за Албания, защото сухопътните граници са затворени. Българските граждани, намиращи се в Албания, които желаят да напуснат страната с личен транспорт трябва да се регистрират в държавната полиция за да получат разрешение за движение на автомобила. Единствената възможност по шосе е през ГКПП Кафтан на границата с Република Северна Македония.

Великобритания – Не са предприети ограничителни мерки по границите на страната. Препоръчва се всички лица със симптоми на коронавирус /температура над 37.8 градуса и продължителна суха кашлица/да се подложат на доброволна 7 дневна самоизолация. Забраняват се ученически екскурзии в чужбина.
В Шотландия са забранени масови прояви с над 500 души.

Нидерландия – Към момента няма ограничения за влизане или излизане от Нидерландия по въздушните, сухопътните и морските граници на страната. Забранени са до 27 март пътническите полети от следните рискови държави: Китай, Иран, Италия и Южна Корея. В допълнение, поради въведени рестрикции от други държави, следните авиокомпании отмениха полетите си от и до летище „Схипхол“, Амстердам – „Алиталия“ (до 30 март 2020 г.), „Американ Еърлайн“ (до 6 май 2020 г.),“ Катей Пасифик“ (до 30 март 2020 г.), „Чешки авиолинии“ (в сила до последващо решение за отмяна на тази мярка), „Делта еърлайнс“ (до 14 април 2020 г.), „Ел Ал“ (в сила до последващо решение за отмяна на тази мярка), „Иран Еър“ (до 27 март 2020 г.), „Левел“ (до 15 април 2020 г.), „Сън Експрес“, (до 27 март 2020 г.), „Суринам Еъруейс“ (до 27 март 2020 г.), „Търкиш Еърлайнс“ (до 17 април 2020 г.).

Литва – Въвежда режим на карантина на цялата територия на страната от 16 до 30 март. Ще бъдат затворени всички граници за чужди граждани, с изключение на шофьори и екипаж при търговски и международен превоз на стоки, гражданите, имащи право да пребивават в Литва, както и на такива с привилегии и имунитети по Виенските конвенции и лицата, служещи в НАТО и военни структури на НАТО, обслужващия ги персонал и членове на семействата. На хората, завръщащи се в страните на пребиваване, се разрешава транзит без спиране през територията на Литва, до 00;00 ч. на 19 март. Граждани, завърнали се от чужбина, бъдат поставяни в изолация за 14 дни. Налагат се ограничения при пътуване на територията на страната. Забранява се влизането на круизни кораби в пристанище Клайпеда.

Украйна – Считано от 16 март до 3 април се въвежда забрана за влизане в страната на чужденци с изключение на такива, постоянно и дългосрочно пребиваващи в страната, както и дипломати на чужди мисии, акредитирани в Украйна. От 219 действащи ГКПП по границите на страната остават да функционират 49. Към момента няма ограничения за транспортните средства, пресичащи границата през действащите ГКПП. От 17 март до 3 април се закриват международните въздушни линии от и до Украйна, изпълнявани от украински въздушни оператори (МАУ, Уинд Роуз).

Русия – Руските железници обявиха, че ще спрат международните пътнически влакове от Москва до Берлин и Париж. По-рано беше обявено, че влаковите връзки до и от Украйна, Молдова и Латвия също ще бъдат прекратени. Руските власти решиха да затворят границата с Беларус за движение на хора.
Полети от Русия до страни от ЕС, Швейцария и Норвегия ще бъдат ограничени. От 16 март Русия ограничава редовни полети с всички държави от ЕС с изключение на редовни полети от Москва до столиците на страните от ЕС и обратно. Също така са ограничени полетите до Швейцария и Норвегия, с изключение на полетите до Женева и Осло. От 15 март преминаването на чужди граждани през сухопътните граници на Русия с Полша и Норвегия е спряно. Забраната за влизане важи за всички чужденци, с изключение на членовете на официалните делегации и лицата, притежаващи разрешение за пребиваване в Руската федерация.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката „Пътувам за…” на следния адрес: mfa.bg/bg/embassyinfo.