стая стая под наем
Снимка: Виктория БородиноваИзточник: БТА

Airbnb подкрепя създаването на европейски дигитален регулатор

Компанията за краткосрочно отдаване на жилища под наем Airbnb обяви на 29 януари 2020 г., че подкрепя призивите за създаване на орган за регулация на дигиталните услуги в ЕС, предаде „Ройтерс“.

Компанията през декември спечели дело срещу френските хотелиери в Европейския съд, който реши, че платформата не може да бъде принудена да се съобразява с правилата, отнасящи се за агентите на недвижими имоти.

Airbnb посочи, че органът трябва да бъде част от дискусиите около предложения от ЕС Закон за дигиталните услуги, който цели да се обновят правилата за безопасност за дигиталните платформи, услуги и продукти.

Бързият растеж на компанията през последното десетилетие е предизвикателство за традиционните хотелиери, а градските власти от Ню Йорк до Амстердам, Берлин и Париж обвиниха компанията за увеличаването на недостига на жилища и изтласкването извън града на жителите с ниски доходи.

Airbnb посочва, че компанията, градовете и използващите платформата, всички могат да имат полза от по-добрата регулация в сектора.

Подкрепяме призивите за единен европейски контролен орган за дигиталните услуги, посочи старши вицепрезидентът за глобалната политика и комуникациите на Airbnb Крис Лихейн.

В писмено обръщение за европейските градове, в което изразява подкрепата си за европейски дигитален регулатор, Крис Лихейн посочва, че такъв орган може да гарантира, че регулацията в сектора е надеждна, последователна и може да посредничи при възникнали спорове.