туристическо лого на България туристическо лого на България
Снимка: МТИзточник: БНР

АБТТА: Зеленият сертификат е необходимото условие туризмът да съществува

Правителството да поеме ангажимент за по-бързо пускане на програмите за туризма с решение на Министерски съвет, средства за които бяха отделени при актуализацията на бюджета. Това настояване на туристическия бранш изложи пред БНР Димитрина Горанова, председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) на 31 октомври 2021 г.

Тя коментира, че дори Министерство на туризма да е съгласно с искането им, съгласие трябва да бъде получено и от другите министерства.

Горанова беше категорична, че налагането на локдаун ще се отрази пагубно на туристическия бизнес:

„Зеленият сертификат ни предоставя възможност за предвидимост и да можем да управляваме по-лесно нашия бизнес в перспектива. Ние го подкрепяме, но въвеждането му без период за адаптация е доста шоково и подкрепяме исканията на колегите, които протестираха в четвъртък (28 октомври) заради това. Зеленият сертификат е необходимото условие в тази ситуация туризмът да съществува“, заяви Горанова.

Според нея изискването за зелен сертификат от служителите в туристическия бранш донякъде ги стимулира да се ваксинират, но много от тях предпочитат да се тестват периодично.

По думите ѝ вече има записвания за зимния туристически сезон, но те не са гаранция, че тези резервации ще се реализират:

„Клиентите имат право да анулират пътуванията си без неустойки до много късен етап. Много зависи от това дали ще има последващи рестрикции и кои пазари ще влизат в червения списък. … За щастие, основните пазари, които са важни за нас, отварят възможностите за пътуване заради високото ниво на ваксиниране на гражданите на тези страни. Оттук нататък зависи вече какви рестрикции ще наложи България за идването на такива туристи у нас“.

Димитрина Горанова подчерта, че ще се повишат цените на ски услугите.

Интервюто на Явор Стаматов с Димитрина Горанова в предаването „Неделя 150“ можете да чуете от звуковия файл: