АБТТА лого
Снимка: АБТТАИзточник: Дневник

АБТТА: Общата сума по предплатени и нереализирани туристически пакети e 44 млн. лв

Общата сума по предплатени и нереализирани туристически пакети (депозити и пълни суми за периода 13 март – 31 май 2020) e 44 млн. лв., а общият брой засегнати потребители от отменени туристически пакети е 80 хил. души.

Това показват данните от допитване на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) до нейни членове в периода 4-6 април 2020 г. В анкетата са участвали 25% от членовете на организацията (общо 105), които се занимават предимно с изходящ туризъм, пише Дневник.

Целта на допитването е да се събере достоверна обратна връзка за необходимостта и потребностите на бизнеса от предоставяне на целеви безлихвен кредити с отложено плащане на главница към туроператори с цел гарантиране защитата на потребители на предплатени и нереализирани туристически пакети и съхранение ликвидността на българските туристически предприятия, посочва организацията.

Според публична информация за осъществените търговски обороти за 2018 година активна дейност осъществяват около 900 фирми от регистрираните туроператори и туристически агенти в двете направления изходящ и входящ туризъм, посочват от асоциацията.

Според оценки на ръководството й изследването представлява 10% представителна извадка от целия туристически пазар. Тези 10% дял от фирмите на пазара имат различна относителна тежест в целия пазар на пакетни пътувания, уточняват от организацията.

На базата на това оценката е, че общата сума на предплатените и нереализирани туристически пакети, в това число депозити и пълни суми за периода 13 март – 31 май 2020 е 250 млн. лв., а общият брой на засегнатите потребители от отменени организирани пътувания е над 200 хил. души.

Освен това организацията отчита появили се вече запитвания на клиенти за отмяна на резервации до края на сезона. Затова предварителната оценка за периода, следващ непосредствено извънредното положение, 1 юни – 30 юни, е обща сума от пакети за 80 млн. лв. и засегнати над 100 хил. туристи.