музей в Бургас музей в Бургас
Източник: БНР

АБТТА: Културно-историческият туризъм за чуждестранни групи – 30-40% от нивата през 2019-а

Културно историческият туризъм за организираните групи от чужбина се възстановява най-бавно след Covid пандемията и е достигнал едва 30-40 на сто от нивата през 2019 година. Това заяви за БНР Димитрина Горанова – председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Организацията провежда 8-ата си работна среща между туристическия бизнес и местната власт в Стара Загора.

Българските туристи обаче проявяват засилен интерес към страната и културно-историческите обекти. Добри са новините и за индивидуалния градски туризъм, който доближава нивата от преди пандемията, уточни Даниела Стоева, заместник-председател на организацията.

Туроператорите имат необходимост от засилена връзка с общинските администрации, свързани с туризма, с цел по-добро планиране и предлагане на туристическия продукт, посочи Димитрина Горанова: „Така че, туроператорите във всеки един момент да са в крак с новостите в общината, върху какви нови проекти се работи. Какви нови продукти имат в дадената община“.

Заместник-кметът на Стара Загора Милена Желева коментира, че липсва целенасочена туристическа реклама за градския и културен туризъм. Заради инфлацията и нарастването на цените от 25 години насам туроператорите никога не са имали по-трудно договаряне, каза Даниела Стоева:

„Защото, когато се определят едни цени, ние нямаме никаква идея какво стои зад тях като разходи. Разбирам колегите-хотелиери, които все още голяма част от тях не смеят да ни дават цени за догодина. Същото касае всичките останали услуги по веригата“.

Инфлацията, геополитическата ситуация и проблемът с кадрите са най-големите предизвикателства пред туристическия бранш, каза Димитрина Горанова. Необходимо е да се организират инфотурове за туроператори и за блогъри в страната, които да покажат, че България е спокойна и привлекателна дестинация, каза още Димитрина Горанова.