летище Бургас летище Бургас
Снимка: Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АДИзточник: БНР

97% ръст на чуждестранните туристи по Южното Черноморие

97 процента е ръстът на чуждестранните туристи по Южното Черноморие този сезон в сравнение с миналата година. Това показват данните на бургаското летище.

Най-голям – 60 на сто, е ръстът на полските туристи. Последният чартърен полет за туристическия сезон е планиран за 31-ви октомври 2022 г.

Милион и 100 хиляди са обслужените пътници на Бургаското летище до момента. Най-натовареният ден на морската аерогара е бил 29-ти юли, когато преминалите пътници са близо 26 000.

Въпреки липсата на туристи от Русия, Беларус и Украйна, които са около 300 000 души, тяхното отсъствие сега се компенсира със завръщането на организираните групи от Великобритания, каза директорът на летището Георги Чипилски.

„Имах малко по-големи очаквания за пазар от Германия. Ние сме почти на нивата от предходната година. Нашите анализи показват, че за да имаме повече туристи от Германия, трябва да има малко по-интензивен маркетинг на България като туристическа дестинация“, казва той. Туристическият сезон тази година ще се удължи до 31-ви октомври, каза още Георги Чипилски. „До края на октомри чакаме туристи основно от Полша, Унгария, Тел Авив също.“

„Нашите прогнози са малко по-песимистични относно нивата на трафика на летището от 2019-та. Очакваме леко забавяне и трафикът да бъде възстановен през 2025-та година“, коментира директорът на бургаското летище.