Източник: БТА; МТ

8-ми Хотелски форум в София

Туризмът може и трябва да не е само витрина, а визитна картичка, не само рецепция, а фронт офис на страната ни. Това заяви министърът на туризма Зарица Динкова на откриването на Осмото издание на Хотелски форум 2023 в София. В него се включиха над 400 собственици и мениджъри на хотели, туроператори, представители на авиокомпании, летищни оператори и доставчици.

„Искаме да работим с всеки регион, с всяка община, с всяка професионална общност за решаването и на кадровите проблеми, с кризата в професионалната подготовка на персонала, с капана на средните доходи, средното качество и средните резултати. Искаме като институция да сме полезни и за тези, които в момента създават нови условия, нови услуги, нови решения. Създават нови проекти и развиват нови поддестинации“, отбеляза министър Динкова.

Тези политики могат да бъдат подпомогнати с приемането на Програмата финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги, която вече стартира пилотно в Черноморските общини, подчерта министър Динкова.

„Това е стъпка към активно партньорство с Вас – представителите на реалния бизнес, с туроператорите, с общините и летищата. Чрез нея ще отстраним тежестта на посредничеството. Показваме политическа воля за повишаване на конкурентоспособността и реално развитие в посока децентрализация“, каза Динкова.

По думите и с въвеждането на тази програма Министерството на туризма реагира на европейските препоръки към България за борба с корупцията, а именно за правилното разпределение на средства за държавна реклама с предприемане на реални действия. Министър Динкова уточни, че това е решителна стъпка и за връщане на доверието на нашите чуждестранни партньори. Добрата новина е, че се получава изключително позитивна обратна връзка, включително от HTIF 2023 3 дипломати на държави, представляващи важни за входящия ни туризъм пазари.

Не трябва да се забравя, че туризмът е и политика, допълни още министърът на туризма.

„Мощен инструмент за мека държавна дипломация. Виждаме колко успешно го използват нашите съседи. Той е и функция на сигурността. Важно е да осъзнаваме, че дипломатите от нашите най-важни пазари следят внимателно какво се случва в сектора у нас.”, завърши обръщението си Зарица Динкова.

Предизвикателствата пред дестинация „България“, устойчивото развитие на бизнеса и изграждането на силна работодателска марка са сред основните акценти на дискусията. Сред другите теми, които предстои да бъдат обсъдени, са: постигането и поддържането на високо качество на хотелския продукт, най-обещаващите технологични иновации в хотелската индустрия, зелените стандарти за проектиране, строителство и експлоатация при хотелите, позиционирането на хотелите като желани места за работа и кариерно развитие.

Сред лекторите в програмата са инвеститори и мениджъри, сред които:
· Франк Кванте – изпълнителен директор на „Фрапорт България“ (Fraport Bulgaria), оператор на летищата Варна и Бургас;
· Хуан-Рамон Матас Себастия – оперативен директор на „СОФ Кънект“ (SOF Connect), оператор на Летище София;
· Адриана Ангелова – директор „Бизнес развитие“ на Sofia Hotels Management (управляващото дружество на Гранд Хотел Милениум София, Гранд Хотел София и King’a Valley Medical & Spa);
· Бурхан Немутлу – изпълнителен директор на „Регнум България“ (Regnum Bulgaria) и председател на Българско-турската търговско-индустриална камара;
· Иван Грошев – управляващ директор на MTS Globe Bulgaria и председател на Асоциацията на инкаминг агенциите;
· Маргита Тодорова – член на борда на директорите на „Албена“ АД;
· Венцислав Танчев – собственик на хотелите mOdus (Варна) и Wave Resort (Поморие);
· Веселин Данев – собственик и управител на Libena Resorts (дружеството управлява Melia Grand Hermitage, Sol Nessebar Resort, Sol Luna Bay Resort и Melia Sunny Beach);
· Иван Велков – президент на FIABCI Bulgaria, председател на УС на БГФМА и член на УС на БСК.

Съорганизатор на Хотелския форум е Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (ВАНЕ) – професионална организация, чиито членове управляват хотели в страната с общо над 20 000 стаи в категории 3, 4 и 5 звезди.