Ангелкова Китай министър Ангелкова
Източник и снимка: Министерство на туризма

8-ма среща на министрите на туризма от програма „По пътя на коприната“

Исторически „Пътят на коприната“ свързва две от най-големите световни икономически сили и древни култури – Европа и Китай. Днес работим активно за разработване на нови инициативи и проекти по него в тясно сътрудничество със Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН, институции, частни и неправителствени организации и академични среди. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на 8-ата среща на министрите на туризма от Програма „По пътя на коприната“ на СОТ, която се проведе в рамките на международното изложение ITB в Берлин.

Министър Ангелкова отбелязя, че  България председателства Съвета на ЕС за първите шест месеца на 2018 г. По време на неформалната среща на министрите на туризма от ЕС, проведена в София, бе издигната идеята за създаване на Карта на 100-те европейски туристически обекта, като се използва българският опит с Картата на 100-те национални туристически обекта. Форумът включи и специален панел за инициативата „ЕС – Китай 2018 – година, посветена на туризма“, на който бяха обсъдени прогнози и перспективи в отношенията помежду им.

Един от приоритетите е популяризирането на България като конкурентна целогодишна дестинация не само в Европа, но и за далечни пазари като Китай, каза още министърът. По отношение на китайския пазар България регистрира огромен ръст от над 41% за 2017 г. Активно работим за популяризирането на страната ни на китайския пазар и затова през септември 2017 г. се откри първи туристически информационен център на България в Шанхай, допълни тя.

Николина Ангелкова коментира още, че страната ще бъде домакин на Седмата среща на държавните и правителствените ръководители от Централна и Източна Европа и Китай през втората половина на 2018 г. Затова се планира организиране на Форум по туризъм на високо равнище по време на срещата. Събитието е в рамките на „ЕС-Китай 2018 – година, посветена на туризма“ и ще бъде нова възможност за диалог между институциите, бизнеса, изследователската общност и неправителствените организации за сътрудничество в туризма.

Тя отбеляза също, че се работи активно с Гърция за създаване на съвместни туристически продукти и транснационални маршрути, насочени към потенциални посетители от далечни пазари. Предвижда се такова сътрудничество да се развива с Турция, Сърбия, Хърватия, Румъния и Черна гора.

Министър Ангелкова посочи, че министерството беше изключително ангажирано през изминалата година и по отношение  Инициативата на СОТ за развитие на т. нар. Западен път на коприната. През юни 2017 г. съвместно със СОТ то бе домакин на Втория международен семинар „По Западния път на коприната“.  В рамките на проекта „Подобряване на разбирането за европейския туризъм“, разработен от СОТ в сътрудничество с Европейската комисия, събитието подчерта важността на създаването на обособени туристически маршрути „По Западния път на коприната“. България ще бъде домакин на Международния конгрес на световните цивилизации и древните маршрути през ноември 2018 г., съобщи министър Ангелкова. Той се организира съвместно от СОТ и Министерството на туризма и ще се съсредоточи върху значението на концепцията за древните маршрути като ефективни връзки между хората, цивилизациите и културите. Пътят на коприната е още една възможност да се съживят древните маршрути като концепция, основана на взаимно опознаване и изгода, обобщи българският министър.