Софийската опера Софийска опера и балет
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: в-к Монитор

780 млн. приходи от културен туризъм през 2017 г.

Постъпленията от културен туризъм в България възлизат на цели 780 млн. лева за тази година. Това означава, че в момента този вид посещения допринасят за 12% от приходите в бранша, заяви за вестник Монитор доц. Румен Драганов, председател на Контролния съвет на Сдружение Национален борд по туризъм и председател Института за анализи и оценки в туризма.

За 2016 година сумата е 7,8 на сто от 5,8 млрд. лева. Така туристите, разглеждали родните културни забележителности през 2016 г., са оставили 4,5 млрд. лева.

По думите на Драганов за първи път тази година летният туризъм се изравнява с т.нар. алтернативен, в който попадат зимният, културният, спортният, кулинарният и младежкият туризъм. В предишни години съотношението между летния и алтернативния е било 75% на 25%.

„Всички тези нискотарифни авиокомпании, които летят през ноември, декември, януари, февруари е ясно, че не отиват на море, а хората посещават София. Вие сега, ако излезете, ще видите колко много млади хора има, които са точно под етикета „културен туризъм в градска-историческа среда“, бе категоричен доц. Драганов.

Освен столицата ни редовно посещавани са Пловдив и Велико Търново. Догодина се очакват и повече туристи във Варна и Бургас след като лоу-кост компаниите пуснат полети и до там.

Според него българите, които пътуват по културни мероприятия, са два пъти повече спрямо чужденците, но те харчат много по-малко пари спрямо чуждите граждани.