таверна в Гърция таверна в Гърция
Снимка: PixabayИзточникBloomberg TV България

7-дневната карантина в Гърция отпада за гражданите от ЕС

7-дневната карантина ще отпадне за гражданите от Европейския съюз, които са ваксинирани или имат негативен PCR тест. Очаква се гръцкото правителство да обяви официално новината. Това заяви Н. Пр. Димитриос Хронопулос, посланик на Гърция в България, в интервю за Bloomberg TV България на 16 април 2021 г.

„Целта на гръцкото правителство е да отвори средата на май туристическия сектор. При спазване на необходимите противоепидемични мерки ще можем да приемаме туристи от ЕС“.

„Това ще стане при следните условия: хората, които имат здравен сертификат могат да пътуват, без да има някакво забавяне на границата. Всички останали също ще могат да пътуват свободно в Гърция след представяне на негативен PCR тест“, уточни гръцкият посланик.

„Факт е, че вече 140 години съществуват дипломатически отношения между Гърция и България. В момента отношенията между страните ни са в един етап на зрялост. От историческа гледна точка за първи път Гърция и България се намират на една и съща страна от политическа и геополитическа гледна точка“.

„Стратегията на Гърция спрямо България е как и по какъв начин може да създадем една връзка на взаимна зависимост. Това е и моята мисия като посланик в България. Туристическият сектор е мястото, където и двете страни могат да развиват тясно сътрудничество“, заяви Н. Пр. Димитриос Хронопулос.

От думите на госта стана ясно, че Гърция е предприела мерки в подкрепа на туристическия сектор.

„В опит да спаси летния си сезон Гърция ще ваксинира с предимство жителите на островите, за да ги превърне в свободни от COVID зони“.

Целия разговор може да видите във видеото: