Thomas Cook самолет на „Томас Кук“
Снимка: Адриан ПингстоунИзточник: Монитор

60 хотела със загуби от фалита на „Астрал Холидейз“

Около 60 български хотела, сред които и няколко големи играчи, са засегнати и последователните фалити на дъщерните дружества на „Томас Кук“ и родната „Астрал Холидейз“, която работеше като представител на британския туроператор у нас.

Фалиралият туроператор „Астрал Холидейз“ е бавил плащанията си към хотели по половин година. Вместо с два месеца след края на летния сезон, фирмата е плащала задълженията си към хотели чак през януари следващата година, коментира политиката на компанията член на УС на Асоциацията на туроператорите Калин Драганов пред „Монитор“. По думите му има и случаи, в които туроператорът не е плащал и по година, но фалитът на „Астрал“ ще се отрази добре както на хотели, така и на туроператори, тъй като така пазарът ще се изчисти от некоректен платец. От сайта на „Астрал Холидейз“ става ясно, че туроператорът е работил с около 200 български хотелиери.

Според Драганов сегашният фалит е фиктивен. „Всъщност „Астрал Холидейз“ фалира още преди 3 години, но отново се появи на пазара – сега ще стане същото“. Той обясни, че туроператорът е бил член на една от трите по-големи асоциации у нас за туристическо посредничество, в която вече 3 такива фирми са фалирали.

За последните 8 години фалиралите туроператори са пет „Aлмa тyp“ (2011), „Oн тpaвeл“ (2012), „Baлepи 90“ (2013), „Aлфaтyp“ (2016) и „Acтpaл Xoлидeйз“ (2019). „Причините за фалит за комплексни – обикновено той се случва в края на сезона, защото тогава се осъществяват плащанията към хотелиерите“, поясни Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма. Той препоръча на хотелиерите в случай на невзети плащания, да се обърнат директно към коректния съдебен ред за действие.

Според Националния борд по туризъм по-голямата част от хотелите са издавали фактури с отложено плащане към „Томас Кук“ със срок за плащане 60 дни. Така освен загубените пари от нощувки, изхранване и забавления, хотелиерите ще се простят и вече платено ДДС и корпоративен данък. Освен това и трудно ще обслужват кредитите си, смята изпълнителният дилектор на борда д-р Полина Карастоянова. Затова браншът ще се обърне към правителството за подкрепа. Едно от предложенията е кредитите на хотелиерите да бъдат рефинансирани от Българската банка за развитие с по-ниски лихви. Освен това фалитът на „Томас Кук“ отваря вакум от 1500 чартъра, които няма да долетят до България с туристи. Ето защо туристическият сектор иска държавата да подкрепи туроператорите на пазара ни, които предлагат групови почивки, като плати седалките в самолетите на летовниците. Сумата, която иска браншът е близо 10 млн. евро. От фалита ще бъдат засегнати и транспортни фирми, предупредиха от асоциацията на туроператорите.

Ангелкова: Засилваме рекламата на организирания туризъм. С реклама за организиран туризъм ще се борят предизвикателствата пред туристическия сектор у нас. Това каза туристическия министър Николина Ангелкова по време на срещата си с ръководителя за сътрудничество и спонсорство в немския туроператор „Schauinsland-Reisen GmbH“ Аднан Екен. По време на разговорите Ангелкова е споменала сезон 2020 г. и ситуацията в сектора следя обявения фалит на „Томас Кук“. По думите й туристическото министерство инициира мерки за преодоляването на предизвикателствата пред сектора. За първите 8 месеца на 2019 г. броят на немските туристи у нас възлиза на 588 897, а само през летните месеци юни – август в страната са почивали 469 641 души.