туристическо лого на България туристическо лого на България
Снимка: Министерство на туризмаИзточник: в-к Труд

500 милиона лева търсят общините за туризъм

Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро.

30 проектни предложения на 21 общини на стойност над 500 млн. лв. търсят чуждестранни инвеститори чрез сайта на Министерството на туризма. На интернет страницата на ведомството е публикувана инвестиционна карта, която се промотира при посещения зад граница и гостуване на делегации у нас.

Най-скъпият проект, за който общините търсят инвеститор с помощта на министерството, е изграждането на Моторспорт Парк Челопеч. Очаква се развитието на спортният център да глътне около 120 млн. евро. В сумата е включено отчуждаването на част от терените, тъй като към момента те са частна собственост. Идеята съществува от години, но не може да бъде осъществена именно заради голямата сума, която трябва да бъде отделена.

Най-много готови предложения, които търсят инвеститори, е подготвила община София. Първоначално 2 млн. лв. трябва да вложи компанията, която реши да обнови Северния парк в столицата, според изчисления на Столичната общинска агенция за приватизация, която обещава и подкрепа на потенциалния инвеститор. Идеята е да се изгради спа център, който да ползва като източник минералния извор в близост. Проектът предвижда и изграждане на спортна зала. Софийска община търси и вложител в Западния парк. Той ще може да построи и оперира ресторант, сладкарница, кафене и съоръжения за деца. Теренът е общински, а Северният парк е втората най-голяма зелена зона в столицата. Тя има връзка с метрото и това би допринесло за привличане на потенциални клиенти за новите места за отдих и забавление, става ясно от анализа на агенцията.

От картата, публикувана в сайта на Министерството на туризма, се вижда, че столицата иска да превърна старите минерални бани в Овча Купел и Горна баня в модерни спа и балнео центрове. От общината не са посочили колко средства очакват да вложи потенциалният инвеститор, но са уточнили, че в момента тече процедура по прехвърляне на собствеността на баните от държавна в общинска. Четвъртият проект на София е за изграждане на аквапарк Чепинци. Предпроектното проучване е изготвено от Столичната общинска агенция за приватизация, а теренът, върху който ще се строи, е общински. Инвеститорът, който има интерес, ще може да изгради сгради с обща застроена площ от 20 000 кв. м. Очаква се край село Чепинци освен аквапарк да изникне и рекреационно заведение.

Община Варна е включена в картата с три проекта, които търсят инвеститори. Най- скъпият от тях е за строителство на нова сграда на регионалната библиотека във Варна и е на стойност 50 млн. лв. След престижен международен конкурс на община Варна и Камарата на архитектите сред 450 предложения от цял свят за нов храм на книгите спечели проектът на холандското архитектурно бюро „Architects for Urbanity”. В него е заложена идеята библиотеката да стане споделено културно пространство за всякакви арт събития и да дава усещането за разходка в парка. Стълби и асансьори няма да има, те са заменени с плавни подходи, а на покрива на 4- етажната сграда ще се шири голяма паркова зона. Вторият проект на община Варна е за изграждане на плувен и спа комплекс в кв. „Аспарухово” на стойност 7,2 млн. лв. Теренът е общински, а в рамките му има и източник на минерална вода. Очаква се с реализацията на проекта да се открият 40 работни места, а клубове по водни спортове да използват новия басейн. Община Варна предлага на вниманието на инвеститорите и възможността да построят център по конна езда в кв. „Виница”. Изчислено е, че необходимото вложение е 5 млн. лв. Община Видин търси инвеститор за изграждане на целогодишен експозиционен туристически център на стойност 25 млн. лв., а община Шумен за развитие на туристическия потенциал на Мадарския конник, като очаква вложение на стойност 5 млн. лв.

Трите общини – Елена, Трявна и Дупница, искат да развиват зимни спортове и търсят инвеститори в ски зони. В Трявна не са изчислили колко би струвало подобно вложение. Дупница също залага на изграждането на ски център при включването на свой проект в картата, която да бъде представяна на чужди инвеститори. За реализацията му са нужни 25-30 млн. лв. И в Елена търсят кой да изгради ски писти и съоръженията към тях в района на връх Чумерна – най-високият в Елено-Твърдишката планина. Тези намерения все още са в много суров вид. Не са правени дори проучвания, нито диаграма на валежите. Освен това районът е държавен горски фонд, и ако се пристъпи към строителство, ще се наложи да се извършат поредица от процедури. Но за да стане всичко това, първо трябва да се появи инвеститор, който да пожелае да изгради пистата.

Сред изискващите най-малко инвестиции проекти са тези на община Бургас. В инвеститорската карта, публикувана на сайта на Министерството на туризма, морската община се рекламира като естествен притегателен център за вложители заради комплексния си потенциал. В Бургас търсят чужд инвеститор, който да оперира рекреационен комплекс „Планетариум” в парк Езерото. Нужната първоначална инвестиция е 2,5 млн. лв. Освен това, общината търси партньор, който да изгради база за балнеолечение в близост до баните на Сюлейман Великолепни Аква Калиде. Очакваната стойност на инвестицията е 4 млн. лв.