5-звезден шахматен мач под небето в Албена 5-звезден шахматен мач в Албена
Източник и снимка: Албена АД

5-звезден шахматен мач под небето в Албена

„Черно-белите“ фигури ще местят двама Спортисти №1 на България, олимпийски медалист и две златни момчета на родния ни шахмат.

Уникален шахматен мач ще се проведе на 22 юли 2017 г., събота, в най-голямото спортно ваканционно селище в България – Албена.

Световният шампион гросмайстор Веселин Топалов ще се изправи срещу Дрийм тийм. В отбора мечта влизат световните звезди на бокса – братята Кубрат Пулев и Тервел Пулев, както и две талантливи деца в шахмата – златните ни момчета и шампиони на ЕС от 2016 година Момчил Петков и Деян Самуил Костов.

5-звездният шахматен мач ще се проведе на покрива на най-новия хотел по родното ни Черноморие – „Парадайз Блу„. Новата перла вече сияе в пълния си блясък и стил на брега на морето в лятната спортна столица на България. Мачът под небето ще бъде запечатан от дрон, тв камери и фотографи.

„Посланието на събитието е световният шампион Веселин Топалов символично да предаде шафетата на две талантливи деца, които искат като него да станат световни шампиони и достойно да представят страната ни в един от най-древните и интелигентни спортове. Традицията на Албена в този спорт датира още от основаването на комплекса преди почти 5 десетилетия и ние не само я съхраняваме, но и развиваме като основахме шахматна академия, организираме турнири, кампове, както и интересни инициативи като предстоящата, с която рекламираме българския спорт, шахмата, страната ни и родния туризъм. Основната цел обаче е талантливите деца, окриляни от силния дух на братята Пулеви, да получат мотивацията за още по-големи успехи“, заяви Руслан Йорданов – старши мениджър „Спорт“ в Албена АД.

Веселин Топалов е Спортист №1 на България за 2005 г., като тогава е избран и за Личност на годината. Кубрат Пулев – Кобрата, е Спортист №1 на България за 2012 г., а брат му Тервел е носител на бронзов медал от Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Припомняме Ви, че фондация „Веселин Топалов“ организира летен шахматен лагер в Албена от 20 до 27 юли 2017 г. Събитието ще се проведе в партньорство с шахматен клуб Сейнт Луиз и финансовата подкрепа на Американското посолство в България.

Селекция от шест представители от САЩ и шест български таланти ще бъдат тренирани от гм Красимир Русев по време на лагера. На 22 юли световния ни шампион в шахмата гм Веселин Топалов ще изнесе сеанс с 12-те деца в лагера, а след това ще участват в демонстративната звезда шахматна партия в хотел Парадайс Блу в Албена.