БУБПСА 5-ти конгрес на БУБПСА
Източник и снимка: Министерство на туризма

5-ти конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева участва в откриването на петия конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БУБСПА), който се провежда с подкрепата на Министерството на туризма. Тя поздрави участниците и гостите на форума от името на министър Николина Ангелкова и подчерта голямото значение на балнео- и СПА продуктите за утвърждаването на България като конкурентна целогодишна дестинация.

Неслучайно мотото на конгреса е „България – лидер в здравния туризъм на Балканите. Четири сезона медикъл/СПА, таласо, СПА и уелнес туризъм“. Разширяването на крилата на сезоните е приоритет за министерството, а насърчаването на уелнес услугите е сред водещите акценти в нашата маркетингова и рекламна политика, подчерта зам.-министърът.

България разполага с изключителни природни богатства, които са основа за устойчивото развитие на висококачествен медикъл/СПА, таласо, СПА и уелнес туризъм. Страната ни е втора след Исландия в Европа по запаси от почти всички видове минерални води. Отчитайки този голям потенциал, Министерството на туризма съвместно с експерти и представители на бранша разработи 7 балнео- и СПА дестинации, обхващащи 58 населени места в цялата страна. За да бъдат ангажирани широк кръг заинтересовани страни, бяха поискани становища от 50 общини, които са база за създаване на дестинациите. Получихме позиции от над 30, които използвахме за разработване на проекта. Община Гърмен със село Огняново също е част от него в Югозападната балнео- и СПА дестинация, стана ясно от думите на Ирена Георгиева.

Тя съобщи още, че в момента сертифицираните балнео-, СПА и уелнес центрове у нас са 113. Предстои разглеждане на още 4 подадени заявления. Информация за всички тях, които отговарят на условията и имат сертификат, може да се намери в Националния туристически регистър.

Зам.— министърът посочи, че успехите на България в балнеотуризма са неизменна част от устойчивото развитие на сектора през последните години, за което се отчитат рекордни резултати. За първите 7 месеца на 2018 г. у нас са пребивавали над 5,2 млн. чуждестранни туристи, което е близо 7% ръст спрямо същия период на миналата година. Последните данни на БНБ показват, че за периода януари–юли 2018 г. приходите от международни туристически посещения в страната ни възлизат на над 2 млрд. евро и се отчита ръст от 8,1% спрямо същия период година по-рано.

В конгреса, който се провежда на 26 и 27 септември 2018 г. в община Гърмен и община Гоце Делчев, участват още президентът на Европейската СПА асоциация ЕSPA Тиери Дюбоа, председателят на БУБПСА и вицепрезидент на ЕSPA Сийка Кацарова, зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, кметовете на Гърмен и Гоце Делчев Минка Капитанова и Владимир Москов, представители на бизнеса и др.