плаж в Албена плаж в Албена
Снимка: Албена АДИзточник: ОД на МВР – Варна

42 полицейски служители вече подпомагат работата на ОД на МВР – Варна във връзка с Лято 2018

През юли и август пристигат румънските полицаи.

Четиридесет и двама полицейски служители от вътрешността на страната са вече командировани в курортните комплекси на Варна, за да подпомогнат работата на служителите на ОД на МВР – Варна по осигуряване на обществения ред и противодействие на престъпността по време на летния туристически сезон 2018 година. През месеците юли и август се очака да пристигнат румънските полицай, които вече традиционно оказват съдействие на своите български колеги.

В к.к. Златни пясъци вече има разположен и екип на РДПБЗН – Варна, който от 15 май до 15 септември ще реагира на всички сигнали за възникнали произшествия, касаещи пожарната безопасност. Това стана ясно днес на месечния брифинг на директора на ОД на МВР – Варна старши комисар Даниел Пашов, в който се включи и директора на РДПБЗН – Варна Комисар Тихомир Тотев.

На срещата с медиите беше направен кратък анализ на средата на сигурност в област Варна, като не бяха отчетени значителни изменения в обстановката. Беше обърнато внимание на намаляващия брой регистрирани грабежи, които за първите пет месеца са 42 – с 10 по-малко от предходната година. От тях са разкрити повече от половината. Посегатествата над имущество също са значително по-малко – регистрираните престъпления са 1085, откоито 22 % са разкрити. Това бележи спад с 382 регистрирани престъпления против собствеността спрямо същия период на 2017 година.

Акцент в работата на ОДМВР – Варна е противодействие на разпространението на акцизни стоки без бандерол. За периода от началото на годината има три по-значими случая, при които са иззети около 1500 кг нарязан тютюн без бандерол на обща стойност близо 290 000 лв.

Старши комисар Пашов припомни, че в изпълнение на план за противодействие на конвенционалната престъпност на МВР, от ноември месец миналата година в малките населени места в цялата страна работят мобилни екипи от служители от отделите „Криминална полиция” и „Охранителна полиция”. Целта на тези екипи е да се реализират срещи с жители на населените места и представители на местната власт, по време на които могат да бъдат поставени актуални проблеми и да бъдат подавани сигнали за престъпления или различни нарушения.