курортен комплекс Албена курортен комплекс Албена
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: агенция Фокус

4 и 5-звездните хотели по Черноморието са запълнени на 100 % за юли и август 2018

Най-голямо търсене има в четири и петвездните хотели, които за юни и септември са запълнени на 90 %, а през юли и август на 100 %. Това коментира пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от агенция Фокус.

Тя уточни, че по Българското Черноморие ще почиват между 1,6 млн. и 1,9 млн. българи. По думите й проучване показва, че почивка това лято планират около 44% от българите.

По отношение на чуждестранните туристи, Ангелкова коментира, че към момента има 5 % спад на руски туристи и увери, че това не е крайна цифра. По думите й до момента изключително добре вървят записванията от немския пазар, от Полша, от Чехия, от Израел, Великобритания и ръстовете за лято 2018 г. се движат между 5 и 7 %.

Като проблем пред бранша Ангелкова изтъкна липсата на квалифицирана работна ръка и посочи, че тя е във всички сфери на икономиката на българския живот.

Ангелкова отчете като успех създаването на Съвет за кадрите към министъра на туризма. По думите й възможността за наемане на работници от трети страни е краткосрочна мярка, а дългосрочното решение на проблема е свързан с реалното планиране на бизнеса и от това какво се залага в учебния процес.

Ангелкова изтъкна този проблем и по време на 5-ата годишна среда на Националния борд по туризъм, която откри.

По време на срещата министърът на туризма Николина Ангелкова представи основните изменения, заложени в Закона за туризма.

По думите й промените в Закона за туризма дават възможност за обединение на сектора и определяне на статута на националните курорти. по отношение на Единната система за туристическа информация, Ангелкова отново потвърди пред бранша, че може да се въведе през следващия летен сезон.

Ангелкова поясни, че промените предвиждат още въвеждането на „Доброволен етикет за качество“, който може да се придобива от категоризираните места за настаняване, за хранене, туроператорите и туристическите агенти, като валидността му ще е 3 години. Министърът уточни, че с измененията на Закона за туризма се предвижда създаване на звенона контрол към министерството.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов допълни, че е необходимо изграждането на качествено нова система за контрол на качеството в туризма. Маргаритов изтъкна, че в много държави тя е в ръцете на бранша.