министър Ангелкова министър Ангелкова в студиото на Нова телевизия
Източник и снимка: Нова телевизия

300 000 българи са планирали пътувания в чужбина

Стотици хиляди българи са планирали пътувания в чужбина от март до юни. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на Нова телевизия на 9 април 2020 г.

„Според данни на трите основни организации на туроператорите в периода от 13 март до 1 юни резервации – ранни или цялостни, са направили около 300 000 българи, които са планирали да пътуват в чужбина“. Това съобщи в предаването „Здравей, България“ министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя препоръча на всички, които са имали планове за почивка в този период, да се възползват от възможностите за алтернативно пътуване или ваучери. Все още не е ясно колко от туристите ще го направят и колко ще поискат парите си обратно.

По думите ѝ най-засегнати от кризата заради разпространението на коронавируса са туроператорите, които предлагат екскурзии в чужбина.

По данни на Министерството на туризма пряко заетите в областта на туризма през 2019 г. са били 167 000 през четвъртото тримесечие и 202 000 – през летния сезон.

Ангелкова обясни, че е направена анкета сред туристическите организации. Половината от анкетираните са пуснали служителите си в неплатен или платен отпуск. „Другите казват, че ако кризата продължи по-дълго, ще освобождават персонал. Едва около 10% са запазили голяма част от работещите“, обясни министърът на туризма.

Тя отново изрази надежда, че България ще има късен летен сезон. „Очертаваше се 2020 г. да бъде една от най-успешните и да преминем границата от 10 млн. чуждестранни туристи“, каза Ангелкова.