летище Варна летище Варна
Снимка: летище ВарнаИзточник: БГНЕС

2 ирански авиокомпании ще летят до Варна това лято

През летния сезон 2018 въздушните връзки между България и Иран стават по-интензивни, предаде репортер на БГНЕС.

За настоящия сезон Лято 2018 г. две ирански авиокомпании са изразили желание да летят до нашата страна и по-конкретно до морската ни столица Варна. Това са „Махан Ер“ и „Кешим Ер“, заявява министърът на транспорта Ивайло Московски в отговор на депутатско питане на 8 юни 2018 г.

От него също така става ясно, че към момента няма изразен интерес нито от български, нито от ирански въздушни превозвачи за извършване на директни въздушни превози по договорената въздушна линия София – Техеран и обратно.

Министър Московски уточнява, че въздушния транспорт между двете страни се осъществява на базата на междуправителствена спогодба, подписана през 1994 и влязла в сила през 1997 г.

„Тази спогодба е ограничителна по отношение на предоставяните търговски права и не отговаря на динамиката на развитието на гражданското въздухоплаване“, заявява транспортният министър и добавя, че действащият документ също така е в противоречие с авиационното право на ЕС, в частност, с основополагащи принципи, каквито са правото на установяване и свободната конкуренция.

„Като държава-членка на Европейския съюз Република България има задължение да договаря нови споразумения за въздушен транспорт, които да заменят старите спогодби с държави извън ЕС. В тази връзка българският интерес е в посока на модернизиране на договорно правната база чрез сключване на ново споразумение, вместо чрез изменение на морално остарялата ограничителна спогодба от 1994 г.“, заявява Московски.

Предвид горното и в изпълнение на договореностите, постигнати на заседание на Смесения българо-ирански комитет по транспорт през юни 2015 г. българската страна е предоставила на иранската страна типов проект на спогодба за въздушен транспорт, одобрен с протоколно решение на МС от 2 април 2009 г. Следват няколко предложения за организиране на преговори през 2015 и 2016 г., но без успех, подчертава министърът.

През февруари 2018 г. по време на проведената в София експертна среща за подготовка на 19- та сесия на Смесената българо-иранска междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество текстът на българското предложение отново е връчен на иранската страна. До момента не са получени иранските коментари и бележки по проекта на нова спогодба.