туристическо лого на България туристическо лого на България
Източник и снимка: Министерство на туризма

2.8 млрд. евро приходи от международен туризъм за периода януари-август 2019 г.

Над 2.8 млрд. евро са приходите от международен туризъм за периода януари-август 2019 г. в България, показват данните на Българската народна банка. Резултатите показват спад от едва 0.3% спрямо същия период на рекордната за туризма 2018 г.

Само за месец август 2019 г. постъпленията от международен туризъм възлизат на 788 млн. евро, което е ръст от близо 1% спрямо същия месец на 2018 г. Увеличение през август бе отчетено и при туристическите посещения от чужденци с 3.2%, като броят им достигна 1.707 млн.

Според данни от платежния баланс на БНБ през трите летни месеца – юни, юли и август постъпленията от чуждестранни туристи в България са общо 2 млрд. евро, което представлява намаление от 1.8 на сто.

Данните за приходите от чуждестранни туристи са свидетелство, че всички заедно – туристически бранш, държава и местна власт успешно се справяме с международната конкуренция и възникващите в световен мащаб кризи и предизвикателства за сектора. За мен е важно, че независимо от някои негативни очаквания и кампании, българският туризъм успява да докаже стабилност и резултатите са изцяло в рамките на прогнозите ни за 2019 година, коментира министър Николина Ангелкова.