лифт на Пампорово лифт на Пампорово
Снимка: Пампорово АДИзточник: в-к Монитор

Доц. Драганов: 180 хил. чужденци на ски у нас през зимата

Шести сме сред най-бързо развиващите се туристически дестинации в Европа.

Повече от 180 хил. чужденци ще карат ски и сноуборд тази зима у нас. Това прогнозира за вестник „Монитор“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов, председател на Контролния съвет на Сдружение „Национален борд по туризъм“.

Записванията вече са започнали, като традиционно най-много посетители ще има от Великобритания, скандинавските държави, Русия и Германия. От съседните страни също ще има доста гости, уточни Драганов.

По думите му този зимен сезон се очакват около 4% повече чужденци спрямо миналата година. Ако пък включим и туристите, които няма да карат ски, а ще ходят на СПА, уелнес или пък по работа, бройката им скача на 90-120 хил. всеки месец.

„Много силно върви зимата, от гледна точка на това, че ние разширихме портфолиото на българския туризъм и вече се предлагат много продукти. Като най-активни се очертават културния туризъм в градска и историческа среда, тъй като към него са съсредоточени много полети на нискотарифни авиокомпании“, бе категоричен Драганов.

В момента цените започват от 490 евро, като чуждите граждани търсят най-често седмични пакети каза експертът. А тъй като сезонът все още не е започнал, почивките са с около 10-15% по­евтини. Очаква се туристите да започнат да прииждат в България през третата седмица на декември, когато се открива ски сезонът, и ще имат възможност да практикуват зимни спортове до началото на април.

Според Драганов от година на година ставаме все по-интересни като дестилация и ръстовете от предходния зимен сезон са били значителни. За януари е отчетено увеличение от 10%, а през февруари и март – над 20 на сто. Така че независимо от обемите, които постигнахме през тази година се очаква броят на туристите и интересът им да се запази, заяви той. Според данни на Световния съвет за пътувания и туризъм България се нарежда на шесто място от десетте най-бързо развиващи се туристически дестинации в Европа. Нашата страна отчита ръст от 16,7% по отношение на международните туристи за периода от януари до април 2017 г. Тук обаче е включен само планински, ски и градски туризъм, а летният сезон остава извън обхвата на изследването.

Оказва се, че много европейски дестинации са предпочитани сред германските туристи. Исландия, Кипър и България са в Топ 3. Като причина за ръста на германците у нас се посочва, че те напоследък ни предпочитат като зимна дестилация заради по-ниските цени за сметка на традиционните Австрия и Швейцария. Италианците също са ни предпочитали в началото на годината, за да почиват в родните ни курорти. Първа в Топ 10 е Исландия с ръст от близо 56% през първите четири месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година. Вулканичният остров е най-добре представящата се европейска дестинация, като заема челната позиция от 2012 г. насам. На второ място се нарежда Черна гора, която отбелязва ръст от 25% в сравнение с миналата година.