Муреш, Румъния изглед от област Муреш, Румъния
Снимка: Mihai Raducanu. WikipediaИзточник: БТА

16 къщи от Саскиз, Клоащерф са добавени към маршрута на селата с традиционна архитектура в Муреш, Румъния

16 къщи в окръг Муреш – осем в село Саскиз и осем в село Клоащерф – са избрани да бъдат включени в маршрута на селата с традиционна архитектура, чието възстановяване се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост на Румъния (НПВУ), съобщи специално за БТА агенция Аджерпрес.

„Първоначално подадохме документите за осем къщи в Саскиз (чийто исторически център е включен в списъка на ЮНЕСКО), които бяха в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост, маршрута на селата с традиционна архитектура, стълб IV – Социално и местно сближаване, компонент C11 Туризъм и култура, за да бъдат ремонтирани през следващите години. По-късно, на второто заседание, бяха избрани още осем къщи от село Клоащерф, което принадлежи към малкия град Саскиз, за които текат процедури за включване в НПВУ. Бяха избрани къщи с архитектурна стойност, чиито собственици трябва да са готови да приемат някои условия. Мога да кажа, че от 16-те избрани къщи, осем къщи в Клоащерф и две други в Саскиз, принадлежат на местната публична администрация и имат наематели, поради което не е имало проблем по отношение на условията за приемане, едно от които е включването в туристическия маршрут за период от най-малко пет години“, заяви в четвъртък пред Аджерпрес кметът на Саскиз Овидиу Шоайца.

Директорът на дирекция „Култура“ в окръг Муреш Николае Бачут заяви, че всяка къща, включена в проекта, ще получи 60 000 евро за ремонт и че неговата дирекция, която е част от специализиран съвет, ще приеме използването само на традиционни материали, така че да не бъде засегната архитектурната стойност на сградите.

„Сумата може да изглежда висока, все пак някои къщи са разрушени отвътре, но това е добро начало. Това са къщи, които съвпадат архитектурно и които след обновяването им ще бъдат отворени за посетители от собствениците им. Молим за използването на традиционни материали; в процеса на реновиране трябва да се спазва традиционната геометрия, все пак дървената част може да се замени с дървена топлоизолация, но шестте малки прозорчета трябва да се запазят“, каза Бачут пред Аджерпрес.