Източник и снимка: МТ

15-то издание на фестивала „Дефиле на младото вино“ в Пловдив

Петнадесетото издание на фестивала „Дефиле на младото вино“ бе официално открито от съветника на министъра на туризма проф. Мариела Модева в автентичната атмосфера на Стария град на Пловдив. Стартът беше даден, както всяка година, с фолклорни изпълнения и с шествие, съпроводено от бог Дионис. Традиционният фестивал на доброто вино и вкусна храна се провежда в рамките на три дни, 24-ти, 25-ти и 26-ти ноември 2023 г.

Проф. Модева приветства официалните гости и организаторите, определяйки „Дефиле на младото вино“ като едно изключително интересно и атрактивно събитие, и обяви Пловдив за един от лидерите на културния туризъм в България. Всеки момент се очаква да бъде приета наредба, която ще позволи винените обекти да бъдат обозначавани със специални табели. Това обяви по време на откриването на 15-ото издание на фестивала „Дефиле на младото вино“ проф. Мариела Модева, съветник на министъра на туризма. Наредбата е разработена след решението от края на миналата година винопроизводството да бъде официално вписано като елемент на нематериалното културно наследство.

Участниците в дефилето са 67, сред които 50 производители на вина и 17 на храни. Новите участници от винарските изби са 12, съобщи Любозар Фратев, председател Съвета по туризъм-Пловдив, организатор на събитието. В рамките на три дни посетителите ще могат да дегустират над 300 вида млади вина в 19 локации в Стария град, от които три са нови за дефилето – къща „Нишанян“, къща „Верен Стамболян“ и галерия „Артемида Арт“.

На събитието присъстваха областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев, кметът на града Костадин Димитров, председателят на Общинския съвет Атанас Узунов, съветникът на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура д-р Илин Димитров и ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Пламен Моллов.

„Дефиле на младото вино“ 2023 се организира от Съвета по туризъм – Пловдив и Община Пловдив в сътрудничество с общински институт „Старинен Пловдив“ и Университета по хранителни технологии – Пловдив. Провежда се под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерството на земеделието.