бутикова вила Алфа в Пампорово бутикова вила "Алфа" в Пампорово
Снимка: Пампорово АДИзточник: в-к Монитор

13 лева за нощувка през лятото в планината

13 лева би ни струвала нощувката в планински курорт през лятото, установи проверка на в-к Монитор. Срещу тази цена можем да отседнем в 3-звезден хотел в Банско, както и да ползваме целия СПА център на комплекса.

Въпреки това обаче едва 25% от всички пътуващи българи предпочитат да почиват на хладно, заяви доц. Румен Драганов, председател на Контролния съвет на Националния борд по туризъм и предстедател на Института за анализи и оценки в туризма. „Това ще рече, че от всички 10,5 млн. пътувания през лятото, 2 млн. ще са в планината“, поясни той.

Според него много от българите дори правят по няколко почивки през летните месеци, като съчетават и морето, и планината. Също така хората, които живеят по Черноморието, доста често избират да прекарат отпуската си в зимните ни курорти.

Най-популярни са и дестилациите около известните ни зимни курорти – Банско, Боровец и Пампорово. Край Разлог и Гоце Делчев има доста автентични къщи и семейни хотели, които са предпочитани места за настаняване в големите жеги, добави експертът.

Доста посещавани са и различни места в Източните Родопи, особено край Ивайловград. Съответно и Западните Родопи около Батак, Цигов чарк, Велинград и Юндола. Немалко наши сънародниците избират и Осоговската планина край Кюстендил, както и Трън. Варненци и бургазлии пък са големи фенове на Елена, Трявна и всички останали дестинации в Централния Балкан.

Някои от хотелиерите дори са смъкнали цените си с до 50%.Така например срещу двайсетина лева можем да почиваме в къща за гости в Банско, като в цената влиза и закуска.

В Боровец пък 2 нощувки със закуски биха ни излязли 56 лева, като ще имаме възможност да ползваме фитнес зала, безплатен паркинг, а децата ще могат да се забавляват в детския кът в хотела.

4-звезден хотел в Пампорово ни предлага нощувка на цена от 38 лева. Срещу тази сума домакините ще ни нагостят със закуска и вечеря. Освен това всички гости могат без пари да се поглезят и в сауната или парната баня.

По думите на Драганов обаче много от пътуванията не са свързани единствено с почивки, а и с кулинарен, младежки, спортен и екстремен туризъм. Напоследък са много популярни спортовете като парашутизъм и рафтинг. През лятото има и много зелени училища, както и скаутски лагери които са предпочитан избор сред малчуганите, разясни Драганов.

Популярни са и детските еднодневни разходки, на които децата се водят в планината за да рисуват или да представят различни програми.

Според експерта сънародниците ни не се спират само на един вид настаняване. „Ако става въпрос за най-търсено, това са каменните къщи за гости, чифлици и семейни хотели, които предлагат вкусна храна. Има и такива, които избират палатковите лагери и бунгалата. Пешеходните туристи пък преспиват най-вече в планинските ни хижи. Посещаващите културни събития и фестивали пък предпочитат по-големите хотели“, сподели още той.

Българите предпочитат да спят в хотели до 3 звезди и на морето, и в планината. В някои случаи дори планинските каменни къщи и луксозни вили биха ни излязли доста по-солено, отколкото ако изберем къщичките на морето.

Драганов добави, че планината определено не излиза по-евтино в сравнение с парите, които бихме дали, ако изберем да се печем на пясъка. Това е така, тъй като доста често летните планински спортове изискват специална екипировка, която като цена достига почти цената на ските и сноуборда.

На Балкана оставаме по-дълго време. Независимо от разходите престоят ни в планината е по-продължителен. „Средно в страната българите почиват за 2,8 дни, в планината прекарват 4,5 дни каза още Румен Драганов.

Специално през август много нашенци отивали в планинските райони, за да берат малини, боровинки, диви ягоди, къпини, шипки, гъби и бъз.
Повечето хора обаче, които избират планината, отиват там, тъй като през лятото е доста по-спокойно, отколкото през зимата, когато курортите ни са пълни с чужденци.

„През лятото отиват хора, които предпочитат тишина и спокойствие. Те искат да се възхищават на гледката и чистия въздух. И, ако слушат нещо, те слушат народна музика“, разказа той.