туристическо лого на България туристическо лого на България
Снимка: Министерство на туризмаИзточник: 24 часа

12 процента спад на руските туристи у нас през 2019 година

„С около 12% е спадът на руските туристи, посетили България през м.г. Те са били над 400 000” – каза в Добрич генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов, цитиран от „24 часа„. ”Нашите туристи обаче обичат България” – посочи руският консул, но направи уточнението, че в момента има много актрактивни дестинации в цял свят и хората си избирали там, „където им е по-удобно и по-хубаво”.

Една от пречките пред руските туристи в България е визовият режим, но според Климанов, това е въпрос, който трябва да реши българската страна.

Туроператорите и хотелиерите, които искат да привлекат руски туристи, се грижат за това, е мнението на консула. Той не смята, че политиката на България спрямо Русия, оказва влияние на решенията на руснаците къде ще почиват. По думите му, никой не може да прогнозира от сега какво ще бъде предстоящото туристическо лято, защото руските туристи малко по-късно правят планове за летните отпуски.

През март е международната туристическа борса в Москва, на която също ще има български представители – отбеляза консулът. Икономическите отношения между България и Русия се развиват, каза още той.