курортен комплекс Албена курортен комплекс Албена
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: агенция Черно море

10% ръст на приходите от туризъм по българското Черноморие през лято 2017

С 10% са нараснали приходите от туризъм по Черноморието през летния сезон на 2017-а спрямо 2016 г. Това съобщи Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

За периода от 1 май до 30 септември хотелиерите са работили с около 200 000 легла, което е с 5% повече спрямо миналата година. Броят на пренощувалите лица е нараснал с 4%, а броят на реализираните нощувки е по-висок с 3%.

„Анализът на данните показва, че сме реализирали повече приходи от един турист и от една нощувка, тъй като хотелиерите са постигнали по-добри ценови равнища през 2017-а“, обясни Стоян Маринов.

И през 2017 година сред чуждестранните туристи, летували по родното Черноморие, най-голям е делът на гостите от Германия – 21%. Те са реализирали с 4% повече нощувки в сравнение с миналата година. На следващите места с дял от по 10% са туристите от Русия, Румъния и Полша.

„България печели позиции на скандинавския и западноевропейския пазар. Висок е ръстът на реализираните нощувки от граждани на Швеция, Финландия, Нидерландия, Франция, Белгия. За това спомага и доброто представяне на България по изложения през последните години“, допълни Маринов.