къмпинг Гардения къмпинг Гардения
Източник: БНР

10-15 нови места за къмпингуване се откриват годишно в България

За година в България се откриват между 10 и 15 нови места за къмпингуване. В момента се предлагат над 170 района за настаняване за кемпери, каравани и палатки. Това заяви Веселин Вълев, организатор на тематично изложение в столицата през уикенда.

Преобладаващо, къмпингите у нас отговарят на европейските стандарти и добрите примери и практики са все повече, каза Веселин Вълев. Той обясни, че няма единен стандарт за къмпингите в Европа, но има авторитетни организации със собствени системи за оценка. Той посочи, че новите СПА-къмпинги се изграждат по най-високите европейски стандарти: „Това, което е нужно да се направи, е да се облекчи режима за строителните правила и екологичните оценки може би, тъй, че при този най-екологичен вид почивка като къмпинг-туризма, инвеститорите да могат по-лесно да влязат на пазара и да направят един обекти, с които България да се гордее пред Европа“.

Според нашето законодателство изграждането на къмпинг се приравнява на изграждането на хотел, изискват се същите документи, въпреки че „може да не ти се наложи да лееш бетон“. Според Вълев трябва да се облекчи режимът и инвеститорите да влязат на пазара.

„При къмпингите всички документи минават на местно ниво и инвеститорите са зависими от тях. Има нужда от унифициране на правилата, защото различните общини изискват различни документи. Липсата на закон позволява да се къмпингува по язовири, реки, планини и лятото е пълно с хора без да има ред и чистотата, което е проблем“, препоръча организаторът на изложението.

И обясни, че „когато се приемат единни правила за къмпингуването ще има ред. И не само закон, но да има и контрол от местните власти. Така България ще дръпне на европейско ниво като привлекателна дестинация“.

Над 100 на година са новите кемпери, регистрирани в КАТ, докато при тези, които са втора ръка, няма точни данни, защото голямата част от тях се регистрират като бусове и ванове, уточни Веселин Вълев.

По думите му България е привлекателна за къмпинг-туризъм за чуждестранните туристи, като основно това са туристи от Германия, Румъния и Холандия.