шеф Иван Манчев (Индивидуален член)
www.cactus.bgШеф Иван Манчев е Индивидуален член на Национален борд по туризъм.
Иван Манчев е минал през всички стъпала на професионалното си развитие. Завършва ТОХ – Банкя през 1991 г., Българо-Датския колеж по търговия, маркетинг и туризъм със специалност "Туризъм" и Техническия университет в Габрово през 1999г. със специалност "Търговия и маркетинг".
През 1993 г. започва работа в "Кемпински – Хотел "Зографски", където трупа опит и усъвършенства тънкостите на професията. През 1998г. става главен готвач на хотела. Специализирал е в Берлин и Германия в Хотел Бристол Кемпински и Хотел Адлон Кемпински и в Швейцария в ресторант „Олд Щтефан” с 2 мишлен звезда. Той е от малцината готвачи в България, успели да осъществят мечтата на всеки един професионалист – да бъде главен готвач в собствения си ресторант. От 2003 г. е собственик на ресторанти „Кактус“. Днес има вече четири заведения – две в София и две в Свети Влас.
Телевизионна му кариера започва в сутрешния блок на ТВ7 със собствена рубрика „Кулинарните съвети на Иван Манчев“, през 2011 г. става кулинарен критик в предаването „Черешката на тортата“, което се излъчва и до днес с 15 сезона и около 1000 епизода, а от 2014г. е и кулинарен водещ на „Кошмари в кухнята“.
Повече от 6 години шеф Иван Манчев е и кулинарен посланник на Лидл България, през което време издава две кулинарни книги с участието на Таньо Шишков “Манчев срещу Шишков“ през 2014г. и “Малки рецепти от големи готвачи“ през 2018 г.
През 2017г. издава първата си самостоятелна книга „Мечти и Кошмари“ и създава Издателска къща Кактус.
Иван Манчев е един от създателите, Почетен Президент и част от Управителния съвет на Българска Асоциация на Професионалните Готвачи. Асоцияцията по настоящем е член на Световната Асоциация на Кулинарните Общества WACS. Присъствал е на редица Кулинарни Международни състезания с Българския Национален отбор, който е спечелил многобройни отличия за България. Той е и един от основните организатори на редица Кулинарни събития в България - Първи Национален Кулинарен конкурс Отбор на Годината 2008; Национална Кулинарна купа – България, както и най-голямото и единствено състезание даващо изява на кулинарни професионалисти на територията на страната Bocuse d’Or Bulgaria.
Контакти
Красимира Славкова
Връзки с обществеността
slavkova@cactus.bg
0897 854 720